Oldal kiválasztása

Az öngyógyítás tudománya II. rész

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2021.02.02.

Láthatjuk tehát, hogy az ember nem a genetikai adottságainak áldozata, hanem éppen ellenkezőleg, saját maga felelős az egészségéért. Ahhoz, hogy valóban visszaszerezzük a kontrollt testünk működése felett, nem kell mást tennünk, mint módosítani az észlelésünkön. Ám annak ellenére, hogy rendelkezésünkre áll a tökéletes egészség receptje, mégis nehezünkre esik a feladat. Dr. Bruce Lipton A hit biológiája című könyvének második felében ennek a jelenségnek az okát deríti fel, és különböző megoldási lehetőségeket kínál a problémára.

Fotó: Unsplash, Lesly Juarez

Honnan származik a felfogásunk?

Fontos kérdés természetesen, hogy honnan származik a felfogásunk, és miért olyan nehéz változtatni rajta.

  • genetika: ösztönök, amikkel születtünk
  • tudatalatti elme: tanult szokások, amelyek felülírhatják az utóbbit
  • tudatos elme: kreatív programozás, amely felülírhatja az előző kettőt, és szabad akaratot biztosít

A tudatos elménket mindössze 1-5%-ban használjuk, az agyi tevékenységünk többi részét a tudatalatti elme irányítja. Gyakran követjük el azt a hibát, hogy tudatos gondolatainkat nagyrészt a múltra vagy a jövőre irányítjuk. Ez viszont azt jelenti, hogy nem vagyunk a jelenben, így azt, ami éppen történik, a tudatalattiban rögzült negatív programok szabotálhatják. Ráadásul míg a tudatos elme csak 40 bit/sec sebességgel dolgozik, a tudatalatti 40 millió bit/sec sebességgel hasít. A kettő közötti erőviszonyok tehát igencsak egyenlőtlenek.

Fotó: Unsplash, Mathilda Khoo

Hogyan mérsékelhetjük ezt az óriási a különbséget?

Buddhistákra jellemző éber jelenlét

Ez az állapot segít abban, hogy a tanult programok ne kapcsolódjanak be azonnal, amikor egy-egy helyzet aktiválja annak „nyomógombját”. Ehhez persze gyakorlás és rengeteg önelemzés szükséges, mivel sokan még azt sem veszik észre, hogy mi is az a bizonyos séma, ami válaszreakcióként lefut bennük, és mi váltja ki ezt belőlük. Ha utólag végigpörgetve az eseményeket sikerül ezeket a folyamatokat nyakon csípni, az máris fél siker, és fontos lépés az úton.

Klinikai hipnoterápia

A hipnózis visszavisz a programozható állapotba, amelynek során átírhatjuk a berögzült sémákat. Az EEG vagyis az agy rezgési aktivitása felnőttként széles spektrumú, ám a fejlődés során végigjártuk az összes fokozatot a legalacsonyabbtól a legmagasabbig.

  • Delta: 0-2 éves kor – alvó vagy eszméletlen állapot, amikor a gyermek még nem képes válaszreakciókat adni, csak külső szemlélője a világnak
  • Théta: 2-6 éves kor – a képzelet meghatározóvá válik, játék közben összekeveredik a fantázia és a valóság
  • Alfa: 6-12 éves kor – nyugodt tudatosság
  • Béta: 12 éves kor után – „osztályterem tudatosság”

A programozási szakasz 6 éves korig tart, vagyis a tudatosság eléréséig. Ebbe az állapotba kell visszatérnünk a hipnózis során, ha eredményt szeretnénk elérni.

Fotó: Unsplash, Benoit Beaumatin

Energia pszichológia

Különböző terápiás módszerek sorolhatók ebbe a kategóriába (holografikus újramintázás, test beszéd, E.M.D.R., Érzelmi Felszabadítás Technikája, PSYCH-K). Ezek a hipnózisnál is gyorsabb megoldást kínálnak arra, hogy átírjuk a tudatalattiban lévő mintákat. Mindössze 15-20 perc alatt képesek megváltoztatni a hitet, amit egész életünkben vallottunk. Sok közülük azt a fajta szuper tanulási szakaszt idézi vissza, amiben csecsemőkorban voltunk.

Külső valóság formálása gondolatok segítségével

A gondolataink nem csak befelé, a testünk felé hatnak, hanem kifelé is. A magnetoenkefalográfia (MEG) nevű technológiával olvasható az agyi tevékenység még úgy is, hogy az elektródák nem érintik közvetlenül a fejbőrt. A gondolatok tehát nem a fejünkben, hanem a mezőben vannak eltárolva. Rezgéseket hozunk létre velük, és aktiváljuk azokat a dolgokat a világban, amikkel összhangban állunk. Így lehetséges, hogy egy rabló azonnal megtalálja a gyenge láncszemet, aki a legjobban fél egy esetleges támadástól, és akivel így a legkönnyebb dolga van. Még nagyobb az ereje a gondolati rezgéseknek, ha egy egész csoport összpontosít ugyanarra. Így hozzuk létre együttesen a valóságot, ami körülvesz minket.

Hogyan épül fel az agyunk?

  • létezik egy szuper tudatosság, ami a mezőben lévő gondolatokat az ön-receptorok felé továbbítja
  • tudatalatti: ösztönök és tapasztalatok összessége, a legtöbb ember csak ezt használja
  • öntudatosság: kettő kombinációja

Dr. Lipton modellje emlékeztet Platón elképzelésére, amelyben az emberi lelket egy szárnyas fogathoz hasonlítja. E szerint az elmélet szerint a fogatot egy fehér és egy fekete ló húzza, és egy kocsis tartja egyensúlyban. Érdekes módon Platón azokat az embereket tartotta egy ideális állam vezetésére legalkalmasabbnak, akiknek a lelkében a fehér ló, vagyis a szuper egó a meghatározó. Azokra, akiknél a kocsis a domináns, az őrök szerepét osztotta, azokra pedig, akiket az ösztöneik vezérelnek, a szolgákét.

Fotó: Pixabay, Free Photos

Dr. Lipton ezzel ellentétben inkább az öntudatosság által vezérelt működést, vagyis az egyensúly megteremtését tartja a legmagasabb minőségűnek. Én is ezzel az állásponttal értek egyet. Azok az emberek, akikben a szuper-egó a meghatározó, nagyon jó tanácsadók lehetnek, de egy vezetőnek képesnek kell lennie két lábbal a földön állni ahhoz, hogy a népét képviselje.

Ahhoz, hogy ez az értékes öntudatosság létrejöhessen, szükség van a szuper tudatosság által érzékelt gondolatok, illetve a tudatalattiban az ösztönök és tapasztalatok által futó programok kombinációjára. Ha használjuk a gondolatainkat, az ösztöneinket és a tapasztalatainkat, létre hozhatunk egy olyan életet, amilyet szeretnénk. Az öntudatosan működő ember tehát az eredeti, hozott program egyfajta tökéletesített változatát és a saját, megvalósításra kerülő gondolatait éli.

Mi hozza létre az életünket?

Az eddigiek alapján kijelenthetjük, hogy a Lélek, a mező elemei és a Lélek befolyása önmagunkban vagyis a mentális folyamat hozza létre az életet. A hitünk az, ami jelentőséggel ruházza fel a jeleket, és erőt ad nekik. A nyomógombok, amik a bennünk és a környezetünkben lezajló folyamatokat irányítják, végső soron mind a mi kezünkben vannak. Merjünk tehát élni a szabad akarat adományával és élvezzük az életet!

Dr. Bruce Lipton teljes előadását itt tudjátok megnézni:

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

Hogyan gyógyítanak a Salutarisok?

Hogyan gyógyítanak a Salutarisok?

Ha olvastátok a cikkeket a négy család tagjairól, és a hozzájuk kapcsolódó őselemekről, talán beindult a fantáziátok, és elkezdtetek töprengeni, hogyan is nézhet ki egész pontosan a kiképzésük. Ez a téma különösen érdekes a gyógyítók esetében, akik rendkívül...

Az öngyógyítás tudománya I. rész

Az öngyógyítás tudománya I. rész

A következő két hétben az öngyógyítás képességét járjuk körül egy kicsit. A legtöbben ezt nyilván egy fantasyba illő varázserőnek gondolják, hiszen ki lenne képes egyetlen pillanat alatt regenerálódni egy halálos sérülés után? Ebben a formában valóban egy olyan...

Az újévi fogadalmak varázslatos teremtőereje

Az újévi fogadalmak varázslatos teremtőereje

Már csak kettőt kell aludni, és újra elérkezik a nagy újévi fogadalmak ideje. Persze ezt a szokást sokan értelmetlen időpocsékolásnak látják, és sokkal inkább a bulizásra helyezik a hangsúlyt. Pedig ha jobban a dolgok mögé nézünk, láthatjuk, hogy mennyire meghatározó szerepe van az új évre kitűzött céloknak.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük