Oldal kiválasztása

Készen állsz a nagytakarításra? – Sorsügynökség (The Adjustment Bureau, 2011) filmajánló

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2021.02.09.

Létezik-e szabad akarat vagy minden egy alaposan kidolgozott életterv része, amibe nincs beleszólásunk? Az embert azóta foglalkoztatja ez a kérdés, hogy elkezdett különféle Isten-képeket gyártani magának. George Nolfi rendező is ezt a témát boncolgatja Sorsügynökség (The Adjustment Bureau, 2011) című filmjében, amelyet Philip K. Dick A Helyreigazító csoport című írása inspirált.

A film főszereplője, David Norris tehetséges politikus, aki előtt fényes jövő áll. Ám egy nap minden megváltozik, amikor megismerkedik Elise-zel, a gyönyörű balerinával. Bár kettejük találkozása nagyon is sorsszerű volt, David hamarosan azzal kénytelen szembesülni, hogy éppen a Sorsügynökség tagjai azok, akik minden erejükkel igyekeznek kettejük közé állni. Elise ugyanis nem illik a képbe, és kettejük kapcsolata borítaná a Tervet.

A szürke öltönyös, kalapos, komor férfiak, akik vakon követik az „Elnök” parancsát anélkül, hogy bármit is tudnának az okáról, azon nyomban felpiszkálják a lázadó szellemet a nézőben. Hamar felébred a szimpátia David iránt, aki elszántan küzdi át magát minden elé gördített akadályon, és vele együtt követelünk valami igazán eget rengető választ arra a kérdésre, miért nem lehet együtt a nővel, akivel egymáshoz tartoznak. Ám amikor Richardson, a rangidős ügynök végre előáll a magyarázattal, csalódnunk kell, ugyanis csak az elcsépelt munka-magánélet problémát kapjuk válaszul.

Mi az, amitől mégis izgalmassá válik a fő konfliktus?

Richardson úgy tálalja a problémát, mintha David és Elise hosszú távon rossz hatással lennének egymásra, és egymás előnytelen tulajdonságait erősítenék fel. Ez a magyarázat azonban érezhetően sántít. Ha Richardson igazat mond, a pár nem igaz szerelemmel, csak egyfajta lehúzó, kölcsönös függőséggel kötődik egymáshoz. Egy ilyen kapcsolat azonban nem nyújtana elég erős motivációt a kérlelhetetlenül sorakozó újabb és újabb akadályok leküzdésére.

Ám a Sorsügynökség tagjai nem mind érzéketlen droidok. Harry tovább árnyalja a képet Richardson szándékosan manipulatív és félre vezető magyarázatával kapcsolatban. Ez a rendkívül lényeges különbség vezet el a film végkifejletéhez, ugyanakkor felvet néhány újabb, továbbgondolásra méltó kérdést.

Miért égett bele ennyire erősen a köztudatba, hogy a szerelem és a karrier kizárják egymást?

Kétségtelen, hogy egy párkapcsolatba bele lehet kényelmesedni, és járhat azzal, hogy az ember feladja magát. Ugyanakkor az, aki úgy érzi, nagy dolgokra hivatott, mindenképpen véghez fogja vinni, azt, ami a feladata. Egy tiszta szerelem, esetleg egy közös küldetés a szeretett férfival vagy nővel csak még nagyobb érzelmi doppingszert ad a célok megvalósításához, és a pár mindkét tagját emeli. Az igaz szerelem és a karrier ellentétbe állítása tehát nélkülöz mindenféle valóságalapot és rendkívül káros.

A Sorsügynökség tagjainak viselkedése azt is sugallja, hogy a David és Elise között kibontakozó feltétel nélküli, tiszta szerelem olyan ritka, hogy nem tudnak vele mihez kezdeni, és hibát jelent a gépezetben. Ha pedig valami, ami ilyen mértékben motiválja az embereket arra, hogy jobbá váljanak és meghaladják magukat, ennyire szokatlan és ekkora fejtörést okozhat az Elnöknek, közel sem lehet tökéletes az általa írt Terv.

Mi rejlik az ügynök-jelmez mögött?

El kell ismerni, hogy a marcona arccal menetelő tőzsdecápa külsejű férfiak felvonultatása a filmben nagyon hatásos, és igazán akciódús légkört teremt. Ám ha az igaz szerelmet akarjuk megélni, a valóságban sokkal alattomosabban megbúvó csapdákat kell leküzdenünk, mint egy ellopott telefonszám vagy egy megrendezett karambol. Visszahúzhat minket egy szerettünk jóindulatúnak szánt megjegyzése, aki erőfeszítések nélküli, kényelmes életet kíván nekünk, de a legkomolyabb akadályt a saját egónk által gyártott félelmeink, hiedelmeink és kifogásaink jelentik. Nem kis feladat ezen a rengeteg csapdán átküzdeni magunkat, de az, ami ránk vár, mindenképpen megéri a küzdelmet.

A Sorsügynökség nem egyszerűen elgondolkodtat, szinte hanem kényszerít arra, hogy alaposan felülvizsgáljuk és szelektáljuk a régi nézeteinket. Mindenkinek ajánlom, aki úgy érzi, készen áll egy ilyen nagytakarításra.

Fotók: IMDb

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

20 éve elevenedett meg az Egy Gyűrű története!

20 éve elevenedett meg az Egy Gyűrű története!

A Harry Potter és a bölcsek köve filmpremiere után újabb kerek évfordulót ünnepelhetnek a fantasy szerelmesei. Ma húsz éve annak, hogy 2002. január 10-én a magyar mozik vetíteni kezdték A Gyűrűk Ura trilógia első részét. Méltán állíthatjuk, hogy J.R.R. Tolkien óriásit...

20 éves a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata!

20 éves a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata!

Hihetetlen, de pontosan ma húsz éve, 2001. december 13-án kezdtek el betódulni a lelkes nézők a magyar mozikba a Harry Potter és a bölcsek köve első vetítésére. Mi, akik évről évre epekedve vártuk az újabb és újabb könyveket és filmeket, már egy ideje kinőttünk a...

Ki mer többet? – Az Úr Sötét Anyagai film vs. sorozat

Ki mer többet? – Az Úr Sötét Anyagai film vs. sorozat

Philip Pullman trilógiája, Az Úr Sötét Anyagai igazán megérdemelte a megfilmesítést. Bár a könyvsorozat valójában az ifjúsági irodalomhoz tartozik, a benne megelevenedő világok minden generációt elvarázsolnak a kiskamaszoktól a szülőkön át a nagyszülőkig. Sajnos az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük