Oldal kiválasztása

Ki vagy te valójában? – Vaják könyv- és sorozatajánló

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2021.02.17.

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatnom Andrzej Sapkowskit, a Vaják-történetek megálmodóját. A lengyel író egészen új megközelítésmódot hozott a fantasyirodalomba. De milyen elemekkel sikerült ilyen egyedi és különleges atmoszférát kialakítani? Vajon tud-e hasonlót hozni a Netflix azonos című sorozata?

Henry Cavill

Bővített kiadású szörnyhatározó

Már az első könyvből, Az utolsó kívánságból nagyon hamar kiderül, hogy Sapkowski egész egyszerűen leszámol az unásig ismételgetett, klasszikus lényekkel, amelyeket egyre nagyobb kihívás új és érdekes köntösbe bújtatni. Nincsenek vámpírok, vérfarkasok, kísértetek vagy zombik. Hősünk, Geralt strigával, ördeggel, kikimorával, ruszalkával, és még számtalan veszedelmes teremtménnyel és elátkozott emberrel néz farkasszemet útja során. Sapkowski leírása a számunkra idáig ismeretlen teremtményekről kifejezetten izgalmas és magával ragadó. Ráadásul a szörnyek történetei kapcsolódnak egy-egy klasszikus meséhez, amiknek egészen új, kifordított változatát olvashatjuk Az utolsó kívánság elbeszélései közé ágyazva.

Ki vagy te valójában?

Ha már szörnyetegekről van szó, a Vaják világában szinte senki sem az, aminek látszik. Minden elbeszélésben újra és újra megjelenik a kérdés, hogy mi is az, ami szörnyeteggé tesz valakit. Torz külső, állatias viselkedés, vérszomj, féktelen bosszúvágy, egy elszabaduló mágikus képesség vagy a rideg számítás, amellyel a teremtmény felhasználja szépségét az áldozatai manipulálására? Geralt, aki vajákként ugyancsak a mutánsok táborát erősíti, soha nem dől be a látszatnak, így egészen más elképzelései vannak a kérdéssel kapcsolatban, mint egy átlagembernek.

Anya Chalotra

Le a hősökkel!

Sapkowski gyakorlatilag magasról tett a különböző elvárásokra azzal kapcsolatban, hogy milyennek kellene lennie egy hősnek, amikor Geralt figuráját megalkotta. Az író még egy monológot is ad főszereplője szájába, amelyben leszámol a kicsit pózolós, hálára és hírnévre vágyó megmentő szerepével. A fehér hajú, vészjósló tekintetű vaják könnyedén összekeverhető egy gonosztevővel, és az emberek nagy részét meg is téveszti a látszat. Ugyanakkor a férfi döntései megmutatják, hogy egyaránt helyén van a szíve és az esze. Geralt személyében tehát az olvasó egy igazán összetett és érdekes karakter ismerhet meg, aki a törvényen kívül él és a saját szabályai szerint játszik.

Geralt figuráját tovább színesíti sajátos humorérzéke és csavaros agya is. Ám ezen szerencsés adottságai és rendkívüli ereje sem teszi őt sebezhetetlenné. Sapkowski nagyszerűen érzékelteti, hogy Geralt valóban veszedelmes harcos, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy a vaják is hibázhat és lehet esendő.

Mihez kezd a Netflix a Vaják világával?

Mivel az első Vaják-könyv több kisebb elbeszélésből áll, gyakorlatilag tálcán kínálta magát arra, hogy sorozatot készítsenek belőle. Ennek ellenére Lauren Schmidt Hissrich egészen más logika szerint építette fel az első évadot. Geralt kalandjainak sorrendje eltér Az utolsó kívánságtól, ráadásul a második és harmadik könyvben szereplő eseményekkel is kiegészül a történet.

Az időbeli ugrások kifejezetten gyakoriak, amik egy kissé kaotikussá tehetik az élményt a néző számára. Ugyanakkor jó ötlet volt változtatni a könyvbeli sorrenden, és megmutatni már a sorozat első évadában, mivé és hogyan éleződött ki a Cintra és Nifgaard közötti politikai konfliktus, és megismertetni a nézőket a meglepetésgyermekkel (Freya Allan), akinek Sorsa összefonódik Geraltéval. A női főszereplő, Vengerbergi Yennefer, akit Anya Chalotra kelt életre, szintén sokkal szimpatikusabbá válik a szemünkben a sorozatot nézve, mint a könyvet olvasva, hiszen az elejétől nyomon követhetjük rögös útját a varázslónővé válás felé. Minden adott tehát, hogy a nézőket képernyő elé szegezze a Vaják-sorozat első évada, és felébressze kíváncsiságukat a folytatásra.

Freya Allan

A kérdést, hogy mitől válik valaki szörnyeteggé, szintén megpróbálja megragadni a sorozat. Ám mindez sokkal hangsúlyosabban jelenik meg a két különc főszereplő szemszögéből, mint a mágikus bestiákra és elátkozott emberekre vonatkoztatva, akik így háttérbe szorulnak. Emellett sajnos Geralt sajátos stílusa is veszít a varázsából a könyvhöz képest. A sorozatban feltűnő karakter mogorva, hallgatag és fenyegető, emellett jó adag férfias sármmal rendelkezik. Ez a Geralt-változat is abszolút megállja a helyét, főleg mivel Henry Cavill kitűnően hozza a figurát, ám ha olvastuk a könyvet is marad bennünk némi hiányérzet.

Összességében azt mondhatom, hogy a könyvváltozat egy kicsit jobban kiemelkedik a fantasytörténetek közül, mint a sorozat – bár ez utóbbi is ígéretesen indul. Mindkettőt ajánlom a műfaj rajongóinak, de a sorozatban gyakori időbeli ugrásokon való könnyebb kiigazodás kedvéért érdemes a könyv olvasásával kezdeni.

Fotók: IMDb

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

20 éve elevenedett meg az Egy Gyűrű története!

20 éve elevenedett meg az Egy Gyűrű története!

A Harry Potter és a bölcsek köve filmpremiere után újabb kerek évfordulót ünnepelhetnek a fantasy szerelmesei. Ma húsz éve annak, hogy 2002. január 10-én a magyar mozik vetíteni kezdték A Gyűrűk Ura trilógia első részét. Méltán állíthatjuk, hogy J.R.R. Tolkien óriásit...

20 éves a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata!

20 éves a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata!

Hihetetlen, de pontosan ma húsz éve, 2001. december 13-án kezdtek el betódulni a lelkes nézők a magyar mozikba a Harry Potter és a bölcsek köve első vetítésére. Mi, akik évről évre epekedve vártuk az újabb és újabb könyveket és filmeket, már egy ideje kinőttünk a...

Ki mer többet? – Az Úr Sötét Anyagai film vs. sorozat

Ki mer többet? – Az Úr Sötét Anyagai film vs. sorozat

Philip Pullman trilógiája, Az Úr Sötét Anyagai igazán megérdemelte a megfilmesítést. Bár a könyvsorozat valójában az ifjúsági irodalomhoz tartozik, a benne megelevenedő világok minden generációt elvarázsolnak a kiskamaszoktól a szülőkön át a nagyszülőkig. Sajnos az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük