Oldal kiválasztása

20 éve elevenedett meg az Egy Gyűrű története!

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2022.01.10.

A Harry Potter és a bölcsek köve filmpremiere után újabb kerek évfordulót ünnepelhetnek a fantasy szerelmesei. Ma húsz éve annak, hogy 2002. január 10-én a magyar mozik vetíteni kezdték A Gyűrűk Ura trilógia első részét. Méltán állíthatjuk, hogy J.R.R. Tolkien óriásit alkotott, amikor megírta Középfölde szerteágazó és viharos történetét. Fantáziavilága úgy tűnik, kiapadhatatlan nyersanyagforrást biztosít a filmiparnak: 2022. szeptember 2-án debütál a Másodkor történéseit bemutató sorozat az Amazon forgalmazásában. A készítőknek bizony bele kell adniuk apait-anyait ahhoz, hogy felvegyék a versenyt az eredeti trilógiával. Peter Jackson ugyanis valami zseniálisat hozott ki az eleve nagyszabású anyagból, amikor az Egy Gyűrű történetét vászonra vitte. Lássuk, mi az a húsz dolog, ami legendássá teszi A Gyűrűk Ura eposzt és annak filmváltozatát!

1. A legalapvetőbb természetesen a precíz világépítés. Tolkien a tündék, törpök, orkok és entek fajának megalkotásával a fantasy egész műfajának meghatározó alakjait keltette életre. Ráadásul ezeknek a teremtményeknek nem csak a történetét dolgozta ki a legapróbb részletekig, de új nyelveket is létre hozott számukra. Sőt, egyes elméletek szerint Tolkien valójában a kitalált nyelvek köré építette fel komplex fantáziavilágát.

Forrás: New Line Cinema

2. Új-Zéland nagyszerű terepet nyújtott az ezerarcú Középfölde életre keltéséhez, így a képek lélegzetelállítóak lettek. Ez az ország bármilyen tájat képes megjeleníteni, legyen szó akár az otthonos, hívogató Megyéről, a meseszép Völgyzugolyról, Caradhras zord, hóviharos hegyéről, a misztikus Lothlórienről, a fenséges Minath Tirithről, a hátborzongató Cirith Ungolról vagy a Végzet Hegyéről, ahol egy egész világ sorsa dől el.

Forrás: New Line Cinema

3. Howard Shore szimfóniái még inkább felerősítik az átütő hatást. A zeneszerző külön témákat alkotott a fajoknak, egyes helyeknek vagy helyzeteknek, amelyek mindig a megfelelő időben felcsendülve színesítik a jeleneteket. Emellett a trilógia mindhárom részében elhangzik egy-egy dal, amikhez ismert énekesnők énekelnek, és amik igazán szívhez szólóvá teszik a hanganyagot. A Gyűrű Szövetsége betétdalai között szerepel a May It Be Enya előadásában, A két torony végén felhangzik a Gollum’s Song, amit Emilia Torrini énekel, A király visszatért pedig Annie Lenox zárja az Into the West című dallal. Sőt, ez utóbbi filmben a Pippint alakító Billy Boyd hangja is felcsendül a Steward of Gondor taktusaival együtt.

4. A környezet után, amelyben A Gyűrűk Ura játszódik, ideje rátérni magára a történetre. Kulcsfontosságú elem, hogy a kilenctagú szövetségből mindenki végighalad a saját személyes beavatásán. Akadnak, akik ezt a fájdalmas és félelmetes utat bátran bejárva látványosan átalakulnak, mint például Gandalf, aki Szürke Mágusból Fehér Mágussá lesz vagy Aragorn, aki maga mögött hagyva a Kószát, felnő a Király szerepéhez. De ott van Samu is, aki barátját kísérve egyszerű kertészlegényből igazi harcossá válik, és akit sokan A Gyűrűk Ura valódi főhősének tartanak. Olyan is van, aki csak élete utolsó pillanatában világosodik meg, és kerekedik felül az egóján, vagy aki először kényszerül arra, hogy elválaszthatatlan cimborája nélkül egymaga állja meg a helyét. De a legnagyobb változáson természetesen Frodó, a Gyűrűhordozó megy keresztül, aki a Végzet Hegyéhez vezető úton egyenesen önmagát győzi le.

Forrás: New Line Cinema

5. Az a tény, hogy éppen egy hobbit, a legkisebb és legjelentéktelenebbnek tűnő faj képviselője a legalkalmasabb az Egy Gyűrű őrzésére és elpusztítására, óriási jelentőséggel bír, és éltre szóló tanulságot nyújt. Megmutatja, mekkora erő rejtőzhet azokban az emberekben, akik első pillantásra gyengének tűnnek vagy jobban szeretnek a háttérbe húzódni, mint a középpontban állva kérkedni rátermettségükkel. Ugyanezt a tanulságot erősíti az a mozzanat is, hogy a nagy hatalmú Angmari boszorkányurat egy nő, Éowyn hercegnő öli meg, akinek álruhában kellett a Pelennor mezején összegyűlt seregbe vegyülnie, méghozzá egy másik hobbit, Borbak Trufa segítségével.

Forrás: New Line Cinema

6. Az előbbi fantasztikus ember-hobbit csapatmunka megmutatja, milyen nagyszerűen képesek együttműködni az egyes fajok képviselői szorult helyzetben. De ezen kívül jó néhány példát látunk még a különböző teremtmények összefogására. Az, ahogyan Legolas és Gimli lassanként nagy nehezen félre teszik a kölcsönös előítéleteket és jó barátokká válnak, igazán dicséretes. Az pedig egyenesen megindító, ahogyan Szilszakállt egyetlen pillanat alatt billenti ki csendes közönyéből és tüzeli fel fajtársai halála, hogy aztán harcba szálljon a hobbitok mellett.

7. Fajok közötti összefogás és barátság ide vagy oda, Legolas és Gimli között megmarad az egészséges versenyszellem. Vetélkedésük az orkok levadászásában kifejezetten szórakoztató. Bizonyára mindenkinek örökre az emlékezetébe égett a jelenet, ahogyan Legolas leterít egy olifántot és a rajta lovagló ellenfeleket, és Gimli reakciója: – Ez azért csak egynek számít!

8. Ám a szórakoztatás igazi nagymesterei Trufa és Pippin. Az entek segítségével Vasudvard fölött aratott győzelmet igazán méltó módon ünneplik meg; sörözéssel és bolondozással. A két bajkeverő hobbitifjú derűs természetével és mindig vicces kedvével gyakran csal mosolyt a rajongók arcára. Ráadásul nincs semmi, ami olyan hatásosan tompítaná a kilátástalannak tűnő helyzet élét, mint Trufa és Pippin mókázása.

9. A hobbitok azonban nem csupán a tréfálkozásban járnak élen. Bár nem rendelkeznek sem komoly varázserővel, sem számottevő testi erővel, szívósabbak, mint azt bárki feltételezné róluk, és hiányosságaikat nagyszerűen ellensúlyozzák furfangosságukkal. Az, ahogy Trufa és Pippin elcsalják az orkokat Frodó közeléből, nyomokat hagynak Aragornnak és a szövetség megmaradt tagjainak, majd el is szöknek Szarumán rusnya teremtményeitől, igazán bravúros mutatvány. Csakúgy, mint amikor Frodó és Samu álruhában osonnak be Barad-dûrba, majd verekedést provokálnak, hogy elszelelhessenek az orkok elől.

Forrás: New LineCinema

10. A ravaszság, az erő és a mágia mellett azonban még valami segíti a Gyűrű Szövetségének tagjait; a feltétel nélküli hit. Ez a leglátványosabban Aragornnál mutatkozik meg. Bár az Andúrillal a kezében, Isildur örököseként lép be a Holtak Ösvényére, hogy harcba hívja a Holtak Királyát, tettéhez emberfeletti bátorságra van szüksége. Amikor pedig a Fekete Kapuknál álló ork követ el akarja tántorítani Aragornt, ezért hamis bizonyítékkal szolgál Frodó elfogására és megölésére, természetesen nem jár sikerrel. A király ugyanis érzi, a hír nem lehet igaz, és szilárdan hisz benne, hogy barátja még életben van. A rendíthetetlen hit pedig elnyeri jutalmát, és a Gyűrű Szövetsége a gyakran kilátástalannak tűnő helyzet ellenére diadalt arat.

11. A győzelemig vezető úton nagy szerep jut a különböző ereklyéknek, amelyeknek valóságos tárháza A Gyűrűk Ura-történet. És melyik rajongó ne venné szívesen a kezébe az összekovácsolt Andúrilt, Bilbó mithril ingét, az Elendil fényét tartalmazó kis üvegcsét vagy Galadriel többi ajándékát, amiket a szövetség tagjainak lelkébe látva személyre szabottan ad nekik, vagy magát az Egy Gyűrűt? Arwen ikonikus medálját pedig már többen újraalkották emberi változatban.

Forrás: New Line Cinema

12. A legtisztább szerelem fényes bizonyítéka, amikor a fent említett medál Aragornhoz kerül. A Gondor királya és Arwen közötti érzelem leírhatatlanul mély, Viggo Mortensen és Liv Tyler pedig nagyszerűen keltik életre az erejét a filmvásznon. A sok csata között kettejük közös jeleneteit nézni igazán lélekemelő. Emellett az is öröm, hogy Éowyn hercegnő, aki reménytelenül szeret bele Aragornba, nem marad magányos, hanem végül sikerül megtalálnia a boldogságot egy másik férfi, Faramir mellett. A jelenet, ahogy A király visszatér rendezői változatában megfogják egymás kezét, és elmosolyodnak, többet mond ezer szónál.

Photo: New Line Cinema

13. Nem csak a szerelmet, hanem a családi kapcsolatokat is rendkívül élő módon hozzák a színészek, legyen szó akár szeretetteli, akár elmérgesedett viszonyról. A kapcsolat Bilbó és Frodó között, Elrond és Arwen között, Théoden, Éomer és Éowyn között, illetve Denethor és Faramir között mind olyan érdekes adalékok a történethez, amik még közelebb hozzák a hősöket a nézőkhöz.

Forrás: New Line Cinema

14. További kapcsolatot teremtenek a valósággal és még élethűbbé teszik A Gyűrűk Ura-filmeket a bakik, amik véletlenül kerültek egy-egy jelenetbe, de mivel éppen odaillettek, maradtak. Ilyen például amikor a Gandalfot alakító Ian McKellen beüti a fejét Bilbó csillárjába, vagy amikor Viggo Mortensen belerúg egy sisakba, és a fájdalomtól felüvölt. De akadnak olyan bájos adalékok is, mint hogy Samu nagyobbik gyermekét Sean Austin saját kislánya alakítja.

Forrás: gifycat, tobbegif

15. Peter Jackson rendező maga sem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy ezekben a legendás filmekben feltűnjön egy-egy cameoszerepben. A Gyűrű Szövetségében Bree utcáin láthatjuk őt, ahogy egy répát ropogtat, A két toronyban a Helm-szurdoki csatában, ahogy egy lándzsát hajít az orkokra, A király visszatérben pedig a kalózok soraiban, ahogy Legolas nyila leteríti őt.

16. A főszereplők és a rendező mellett a stáb minden egyes tagja rendkívül lelkes volt, és 1000%-os teljesítményt nyújtott a film készítése során. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint az orkokat alakító színészek monotonitástűrése, akik hősiesen viselték, hogy a forgatás minden napján több órán keresztül sminkeljék őket. És annak ellenére, hogy az ellenséges seregek nem a CGI-nak köszönhetően jöttek létre, a látványos csatajelenetek letették a 21. századi filmkészítés alapjait.

Forrás: New Line Cinema

17. Természetesen nem maradhat le a listáról a történet egyik legellentmondásosabb karaktere, Gollum sem. A visszataszító, csúszó-mászó teremtményt, amivé az Egy Gyűrű gonosz hatalma a Sméagol nevű hobbitot változtatta, lehet gyűlölni vagy sajnálni. Az viszont biztos, hogy sziszegő hangja, amin a „Drágaszágot” szólongatja, örökre részévé vált a köztudatnak, és így valószínűleg ő a leggyakrabban idézett Gyűrűk Ura-karakter.

Forrás: tenor.com, Jay Johnson

18. Gollumnál nagyobb rejtélyt már csak Bombadil Toma és a felesége, Aranymag jelentenek. Ez a két karakter kimaradt a filmekből, de az őket övező sötét titkok miatt, amik alkalmat adnak a továbbgondolásra, mindenképpen említésre méltóak. Ők az első teremtmények, akik útjuk során a hobbitok segítségére sietnek, ám nagy eséllyel nem puszta szívjóságból. Toma jó kedélyű fickóként tűnik fel, aki szeret enni-inni, mókázni, és az ajtaja mindig nyitva áll a bajba jutott vándorok előtt. Aranymag éteri szépségével pedig tündeszerű benyomást kelt az olvasóban. De vajon két ilyen jólelkű teremtmény miért él a rettegett Öregerdő és a Sírbuckák közelében, a Fűztekeres szomszédságában? Több mint valószínű, hogy Toma és Aranymag nem azok, akiknek mondják magukat. Természetesen jól kidolgozott elmélet is született a valódi személyazonosságukkal és indítékaikkal kapcsolatban.

Forrás: Pixabay, Darkmoon Art

19. A hajóra szállás Szürkerévben az egyik legmegindítóbb jelenet A Gyűrűk Ura-filmekben. Kifejeződik benne az utak elválásának és az ismeretlenbe való távozásnak fájdalmasan ünnepélyes valósága, amibe a várakozás izgalma vegyül. Ugyanakkor olyan filozófiai kérdéseket vet fel, amik rengeteg lehetőséget adnak egy kis töprengésre. Vajon visszatérhet-e a próbatételek során átégett hős a régi, nyugodt, eseménytelen(?) életéhez? Mihez kezdjen békeidőben, amikor nincs, vagy legalábbis másként van szükség az erejére és a bátorságára?

Forrás: New Line Cinema

20. Végül, de nem utolsósorban ki kell emelnem Bilbó száztizenegyedik születésnapi ünnepségét. A színes forgatag, a vidám zene, a karikán átúszó füsthajó és a látványos tűzijáték egy olyan világ gondtalan és önfeledt boldogságát vésik a hobbitok emlékezetébe, amiért érdemes harcolni, és amihez érdemes visszatérni. Legalábbis azoknak, akiknek ez van megírva a Sorsában.

Forrás: New Line Cinema

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

20 éves a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata!

20 éves a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozata!

Hihetetlen, de pontosan ma húsz éve, 2001. december 13-án kezdtek el betódulni a lelkes nézők a magyar mozikba a Harry Potter és a bölcsek köve első vetítésére. Mi, akik évről évre epekedve vártuk az újabb és újabb könyveket és filmeket, már egy ideje kinőttünk a...

Ki mer többet? – Az Úr Sötét Anyagai film vs. sorozat

Ki mer többet? – Az Úr Sötét Anyagai film vs. sorozat

Philip Pullman trilógiája, Az Úr Sötét Anyagai igazán megérdemelte a megfilmesítést. Bár a könyvsorozat valójában az ifjúsági irodalomhoz tartozik, a benne megelevenedő világok minden generációt elvarázsolnak a kiskamaszoktól a szülőkön át a nagyszülőkig. Sajnos az...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük