Oldal kiválasztása

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2021.12.22.

A harmadik földjegy a Bak. A Nyilashoz hasonlóan ezt a minőséget is csábítja a hierarchia újabb és újabb lépcsőfokainak megmászása. Ám a Bakot a spiritualitás és az elvont igazságok helyett sokkal inkább a munka és a karrier gyakorlatközpontú világában megszerezhető eredmények motiválják. Xenoto Sapientus magiszter, a történelem, a hadi taktikák és mundográfia mestere maga is bejárta ennek a jegynek a fejlődési útját.

Kép: Pixabay, geralt

A Bika minőség feladata egy palánta táplálása minden földi jóval, a Szűzé pedig annak védelme a veszélyektől. A Bakról pedig azt mondhatnánk, ő szabja a korlátokat, metszi le időnként a vadhajtásokat és ezzel biztosítja a növekedés irányát. Tiszteli a hagyományokat, a régi jól bevált megoldásokat, és a már jól ismert rendszerben érzi igazán jól magát. A keretek és határok számára egyet jelentenek a biztonsággal. A kiszámítható, gyakorlatiasságot igénylő szakmákat kedveli, és gyakran olyan mélyen elmerül hivatásában, hogy igazi Remete benyomását kelti. Éppen ezért az archetípusa sem lehet más.

Törtető

Ezen a tudatszinten az illető egyáltalán nem tud elvonatkoztatni a tárgyszerűségtől, az élet fizikai valóságtól. Szinte rabja a logikai gondolkodásmódnak, és isteníti a racionalitást. Egy rideg céltudatosság vezérli, aminek hatására csak törtet előre érzéketlenül, mindenkin átgázolva. A társadalmi hierarchián felfelé csörtetve azt érzi, minden áron győznie kell, hogy magas beosztású státusza révén egy olyan tekintélyt érjen el, ami egyben szociális hatalmat jelent. Mivel ezen a szinten a Bak egyáltalán nem ismeri az empátiát, a kegyetlen célszerűség odáig fajulhat nála, hogy úgy gondolja, a cél szentesíti az eszközöket. Ráadásul erős kisebbségi komplexusa a háttérben rejtőzködve táplálja vak ambícióit. Ugyanakkor a kishitűségéből fakadó pesszimizmus és félénk gátlásosság nagymértékben korlátozzák őt. Ezt igyekszik kompenzálni a rideg céltudatossággal és karrierizmussal.

Tekintélytisztelő karrierista

Ezen a tudatszinten a Bakot még mindig a vak ambíciók ösztönzik, így a cél elérése bármi áron továbbra is rendkívül fontos számára. Érzi, hogy a siker érdekében komoly áldozatokat kell hoznia és szívós kitartásra van szükség, ám a céljai már jóval kevésbé egocentrikusak. Gyakorlatias életvitele miatt igénytelennek tűnhet, azonban nála mindez csupán józan praktikum.

Igyekszik a globális érdekeket, a szociális jólétet is szolgálni, ennek érdekében pedig megtesz minden tőle telhetőt; akár az aszketizmusig is elmegy. Azonban az általa halványan megérzett spirituális lényeget még nem találja meg, hiszen a külvilágban rossz helyen keresi azt. Ezen az úton világi sikereket elérhet ugyan, de az igazi megelégedettségből fakadó boldogság még távol áll tőle. Tudja, hogy a státusz által nyújtott szociális kiteljesedése egyedül egy közösségen belül képzelhető el, hiszen a visszaigazolásra mindig szüksége van.

Beavatott törvényhozó

A legfelső szinten a Bak már teljesen lemond az önző önmegvalósításról, karrierista ambícióit pedig a közösség javára és az emberiség szolgálatára fordítja. Ő már a lényeg ismerője, aki megtanulta, hogy mi az igazi célja az életének. Továbbra is szívósan és kitartóan halad az úton, nem kímélve önmagát, viszont már csakis az emberiség lelki üdve és felemelkedése érdekli. Az anyag gravitációs ereje már nem tudja visszahúzni, mert a fény erősebben hívja. Jól tudja, hogy a beavatás hegyén való felfelé haladása során minden egyes lépésnél egy kicsit meg kell halnia, de azt is határozottan érzi, hogy nem adhatja fel.

Xenoto Sapientus magiszter

Különös módon éppen Xenoto Sapientus magiszter, ez a kereteket lételemének tekintő mágus borítja meg ismét az archetípusa minőségét, ugyanis férfiként képviseli az alapvetően feminin jellegű Bakot. Bár figyelembe véve, hogy ő a negyedik ilyen rendhagyó mester, valójában éppen ő billenti helyre az egyensúlyt. Mellékneve a Sapientus a sapientia, vagyis bölcsesség szóból származik. Xenoto magiszter valóban elismerésre méltó tudással rendelkezik, ám a valódi bölcsesség eléréshez neki is be kellett járnia saját fejlődési útját.

Fotó: Istock

Xenoto magiszter Roanaa szigetén látta meg a napvilágot egy Exploratoris varázslónő és egy másik létsíkról származó tudós gyermekeként. A fiú mindig is magának való volt, és szerette a kiszámítható, gyakorlatias elfoglaltságokat. Éppen ezért választotta a Salutaris családot az Exploratoris helyett. Tökéletesen elsajátított minden ismeretet, amit egy gyógyítónak tudnia kellett, emellett rengeteget tanult a különböző létsíkok történelméről, földrajzi adottságairól és a csatákban alkalmazott hadi taktikákról. Célul tűzte ki, hogy egy nap ő maga is a mesterek közé emelkedik. Ennek érdekében igyekezett minden küldetését mintaszerűen végrehajtani, és folyamatosan gyarapította a tudását.

Évtizedek teltek el, ám a vágyott megtiszteltetés váratott magára. Xenoto egyre keményebben dolgozott, ugyanakkor egyre inkább magába zárkózott. Nem vette észre (talán nem is akarta), hogy a novíciák és novíciusok között akadnak csodálói, akik szívesen tanulnának tőle. Egyre gyakrabban fordult elő, hogy magányosan indult el egy-egy küldetésre. A Roanaa szigetén lévő szállása, ahol egyébként is alig egy kevés időt töltött, lassan igazi remetelakká vadult.

A fordulópontot az jelentette, amikor Xenoto anyja, öccse és sógornője egy küldetés során mind életüket vesztették egy szurdokban, ahol sziklák zuhantak rájuk. Így a föld mágus maradt az egyetlen élő rokona öccse árván maradt gyermekeinek. Miután Xenoto – kissé vonakodva – magához vette a kisfiút és a kislányt, életében először úgy érezte, kicsúszik a kezéből az irányítás. A gyermekek érkezése teljesen felborította jól megszokott életritmusát, és nem maradt már elég ideje szeretett könyveire. Jó néhányszor kívánta azt magában, hogy bárcsak Silvanus végre elszólítaná egy újabb küldetésre, és ráhagyhatná a két gyermeket az alvó asszonyra, aki dajkaként a segítségére volt. Xenoto azonban jó ideig nem kapott újabb feladatot.

Ám ahogy telt az idő, Xenoto rend- és szabályszeretete egyre inkább enyhült, és a jégcsap tekintetű mágus elkezdett felengedni. Egyre többször csaltak mosolyt az arcára a gyermekek és melegítette át a szívét önfeledt kacagásuk. Felfedezte az örömöt a kisfiú és a kislány nevelésében, abban, hogy tágíthatja kíváncsi elméjüket és segíthet nekik biztonságos módon megismerkedni a korlátokkal és szabályokkal. Idővel újra elzarándokoltak a gyógyító remete házához a tanulni vágyó ifjak is, és Xenoto már boldogan osztotta meg velük a tudását. Ekkor ajánlotta fel neki Silvanus magiszter a hőn áhított mesteri címet, amikor Xenoto már lemondott róla, és amikor eszét és szorgalmát már a közösség szolgálatába állította.

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

A levegő jegyek sorát a Vízöntő zárja. Közös vonásuk a Bakkal, hogy mindketten sok időt töltenek a fejükben, a gondolataik erődítményébe zárkózva. Ám a konzervatív, tekintélytisztelő Bakkal ellentétben a Vízöntő igazi forradalmár. Ezt a fejlődési utat járta be Oneiros Seditiosus magiszter, a térkapunyitás és az idegen létsíkok mestere is.

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben IX. – Pap

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben IX. – Pap

A tüzes jegyek sorát a Nyilas zárja. A melankolikus, folyton a mélységet kutató, lényeglátó Skorpióval ellentétben ez a minőség teljesen másként, csak felfelé tekintve és a magasabb igazságokat keresve szemléli a világot. Lucius Sensus magiszter, a filozófia mestere...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük