Oldal kiválasztása

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XII. – Szamaritánus

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2022.02.20.

Elérkeztünk a Halakhoz, a vízjegyek és egyben a zodiákus utolsó állomásához. A Vízöntőhöz hasonlóan ez a jegy is igazi idealista, ám ő a formabontó ötletek helyett a kollektív tudattalanban való lebegés szerelmese. Fiona Veritas magisztra a meditáció mestereként és sellőként méltó képviselője ennek a minőségnek.

Kép: Pixabay, Gerd Altmann

Ha a Rákhoz egy meleg vizű, lágyan körülölelő öböl képzetét társítjuk, a Skorpióhoz pedig egy kút sötét mélyét tele titkokkal, a Halak minőségét a végtelen tenger képe fejezi ki legérzékletesebben. A finoman áramló hullámok mindent körülvesznek, átmosnak, azt sugallva, hogy végső soron minden egy. A Halak éppen ezért nagyon könnyen ráhangolódik másokra, és képzeli bele magát a helyükbe. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy teljesen megfeledkezve saját határairól az önfeladás csapdájába kerül. Ám ha jól használja adottságait, igazi Szamaritánus válhat belőle.

Gyáva Mártír

A Halak a legalacsonyabb szinten még teljesen kaotikus, bizonytalan és céltalan életet él. Emellett annyira konfliktus kerülő és szorongó, hogy szíve szerint megúszná az életet, és elmenekülne minden nehézség elől, a „ha én nem bántok másokat, engem se bántsanak” elv által vezérelve. Fokozott lelki érzékenységét még egyáltalán nem tudja a magasabb célok irányába fordítani. Kábán tévelygő mártírként teljesen átadja a személyiségét a külvilágnak, lemondva az önérvényesítés minden formájáról. Ám ez a lemondás egyáltalán nem tudatos választás, hiszen borzasztó erős egzisztenciális szorongásából és a béke egy teljesen eltorzított fajtájára való igényéből fakad. Ráadásul a Halak gyakran sodródik az alkohol, a drog és a szerencsejáték hálójába, amelyekben a hőn áhított tengerélményt keresi.

Önámító Művész

Még ezen a tudatszinten is jellemző a Halakra az a naiv hiszékenység, amelyek által egy rózsaszín szemüvegen keresztül látja és értelmezi a világot. Erősen vágyik a feloldódásra, azonban ezt már nem drogokban és alkoholban keresi, hanem vallásos közösségekben, az ezotéria útján, esetleg a művészetekben. Még feltűnik nála az önámításra és túlmisztifikálásra való hajlam, ám a tudati ébersége már fokozottabb, akarata erősebb és erkölcsi érzéke fejlettebb. Megpróbál feljebb kapaszkodni egy magasabb tudatszintre. Ehhez akár pszichedelikus szereket is használ, de már nem függ annyira ezektől, mint a legalacsonyabb tudatszinten.

Viszont még nem ismerte fel elég mélyen, hogy ezen az úton nem érhető el az anyagtól való igazi elszakadás, hisz ez csupán elfordulás a realitástól. Sok ambivalens érzelem jelentkezik nála, mivel egyfelől szomjazza a transzcendens élményeket, másfelől kétségbeesetten kapaszkodik a fizikai valóság értékeibe is, hiszen ösztönösen érzi, előbb-utóbb sor kerül az egó lebontására. Sőt már tudja is, hogy fel kell adnia személyiségét, ami a fizikai síkon csak úgy lehetséges, ha teljesen lemond az egó önző céljairól mások javára. Ez azonban könnyen lehet szellemi csapda, ami gyakran a mártír-áldozat szerepére kárhoztatja a Halakat. Ez lehet akár önkéntes is, de sok esetben inkább sors általi kényszerűség.

Messiás

A felső tudatszinten a Halak már éli azt a tengerélményt, amit a középkori okkultisták unio mysticanak neveztek. Joggal mondhatjuk, hogy mély meditatív révületei során elérte azt a transzcendens tökéletességet, amelyben az egyén ráébred a világegyetem és az emberiség egységére és oszthatatlanságára. Már az is teljesen nyilvánvaló a Halak számára, hogy ez a misztikus egység csak belül, a lélek síkján lelhető fel, az anyagban soha. Mivel ez a messianisztikus szellem már teljesen elfogadta az önkéntes áldozatvállalást, nem kell többé kényszerűen szembesülnie a fizikai sík korlátaival.

Fiona Veritas magisztra

Fiona Veritas magisztra egy kisméretű sellőraj tagjaként élte életét, mielőtt Roanaa szigetére került. Mellékneve, a Veritas igazságot jelent. Fiatalkorában úgy hitte, nem kell keresnie az élet igaz értelmét, hiszen azt megtalálja az őt és társait körülölelő tenger áramlásában és a vízi élőlények szerető társaságában. Bár a felszínre lépve és megszárítkozva emberi alakot is tud ölteni, csak ritkán és csupán távolról figyelte a másik fajt, amelynek tagjai teljesen hidegen hagyták őt.

Kép: Pixabay: KELLEPICS

Ám egy nap Fiona elkeveredett a rajától, és belegabalyodott egy halászhálóba. Hiába vergődött, a kötelek egyre szorosabban fonták körül, és a felszín felé húzták őt. Végül erős kezek rántották ki őt a vízből, majd egy hajó padlójára taszították őt. Amikor az egyik halásszal találkozott a tekintete, a férfi mohó arckifejezése azonnal eltűnt, és csodálkozásnak adta át a helyét. Fiona kihasználta támadója meglepetését, és magához hívta tengeri barátait. Delfinek érkeztek a segítségére, akik igyekeztek kibillenteni a hajót egyensúlyából. A halászok azonnal magára hagyták Fionát, aki a zűrzavarban gyorsan megragadott egy őrizetlenül hagyott kést, majd kiszabadította és a mélybe vetette magát. Barátaival együtt sikerült elmenekülnie a halászok elől, ám az egyik fiatal delfin megsérült. Fiona gondosan ápolta őt, amíg meggyógyult, közben pedig tervet kovácsolt.

Ezután ideje nagy részét egy felszín feletti barlangban töltötte, földöntúli énekével magához csalva a közelébe kerülő hajósokat. Fiona rengeteg tengerészt, felfedezőt és harcost szólított magához. Hamar felfedezte, hogy különleges képességével befolyásolni tudja mások hangulatát. „Áldozatainak” megbabonázott állapotukban, amikor tökéletesen befogadóvá váltak, megmutatta az élet csodáját, és azt, hogy az ember nem más fajok leuralására teremtetett, hanem a védelmükre. Ezután útjukra engedte a hajósokat.

Emellett Fiona átszűrte magán mindazt, amit az emberek meséltek az életükről, és gyakran meditált. Ebben az időszakban kezdett el álmodni a Kianit Szövetség tagjairól. Régi kedves ismerősként üdvözölte a követeket, akik eljöttek érte. Korábbi élete hátrahagyása miatt nem érzett fájdalmat, csupán hálát, hogy megtapasztalhatta mindezt, és kíváncsian, nyitott szívvel lépett Roanaa szigetére. Fionából nagyszerű igéző vált, aki különleges képességével és empátiájával rengeteget segített társainak a küldetések során. Silvanus magiszter számára cseppet sem volt kérdéses, hogy neki adja a mesteri címet, amikor annak elérkezett az ideje.

Forrás: Chiron Astrologos

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

A levegő jegyek sorát a Vízöntő zárja. Közös vonásuk a Bakkal, hogy mindketten sok időt töltenek a fejükben, a gondolataik erődítményébe zárkózva. Ám a konzervatív, tekintélytisztelő Bakkal ellentétben a Vízöntő igazi forradalmár. Ezt a fejlődési utat járta be Oneiros Seditiosus magiszter, a térkapunyitás és az idegen létsíkok mestere is.

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

A harmadik földjegy a Bak. A Nyilashoz hasonlóan ezt a minőséget is csábítja a hierarchia újabb és újabb lépcsőfokainak megmászása. Ám a Bakot a spiritualitás és az elvont igazságok helyett sokkal inkább a munka és a karrier gyakorlatközpontú világában megszerezhető...

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben IX. – Pap

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben IX. – Pap

A tüzes jegyek sorát a Nyilas zárja. A melankolikus, folyton a mélységet kutató, lényeglátó Skorpióval ellentétben ez a minőség teljesen másként, csak felfelé tekintve és a magasabb igazságokat keresve szemléli a világot. Lucius Sensus magiszter, a filozófia mestere...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük