Oldal kiválasztása

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

0 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2022.01.21.

A levegő jegyek sorát a Vízöntő zárja. Közös vonásuk a Bakkal, hogy mindketten sok időt töltenek a fejükben, a gondolataik erődítményébe zárkózva. Ám a konzervatív, tekintélytisztelő Bakkal ellentétben a Vízöntő igazi forradalmár. Ezt a fejlődési utat járta be Oneiros Seditiosus magiszter, a térkapunyitás és az idegen létsíkok mestere is.

Fotó: Pixabay

A másik két levegő jeggyel, vagyis az Ikrekkel és a Mérleggel ellentétben, akik az intellektusra hatva vagy éppen az érzeteken és benyomásokon keresztül finoman közvetítik az információkat, a Vízöntőnek sokkal radikálisabb szerep jutott. Ő minden régi, berögzült szokást megkérdőjelez és forgószélként söpri el mindazt, amit elavultnak talál. Ám amíg ezt az adottságát nem működteti kellő tudatossággal, előfordul, hogy az idejét múlt dolgokkal együtt valódi értékeket is letarol. Éles szeme és humorézéke, amellyel kíméletlenül kifigurázza a régi, gúzsba kötő struktúrák hibáit, egy Bölcs Bolonddá teszik őt hasonlóvá.

Anarchista

A legalsóbb szinten a Vízöntőben erősen él az igény az újításra, csakhogy ez a szándék még teljesen öncélú, így anarchiát szül. Tipikus forradalmár és liberális személyiség, aki érzi, hogy valamit minden áron tenni kell a változás érdekében. Ám kizárólag konok rögeszmék motiválják őt, ráadásul hiányzik belőle az empátia. Ennélfogva nem is vesz tudomást arról, hogy akadnak olyanok, akik számára a tervei megvalósítása egyáltalán nem jelentene optimális megoldást. Mivel ezen a tudatszinten még egyáltalán nem beszélhetünk fejlett érzelmi intelligenciáról, gyakran mások szabad akarata ellenére próbál érzéketlenül újítani, a régi korlátok önkényes és agresszív ledöntésével. Fogalma sincs arról, hogy az igazi szabadságot megcélzó változást mindenkinek önmagán belül kell véghez vinnie.

Humanista szociológus

A Vízöntő itt is tisztán látja, hogy a társadalmi berendezkedéssel valami nem stimmel, és bőven akadnak hibás elképzelések a rendszerben. Úgy találja, hogy a megoldást a problémákra a technológia fejlődése jelenti. Ezen a szinten még nem érzékeli, mennyire hamis ez az eszménykép. Igyekszik tehát egyre modernebb műszaki találmányok bevetésével segíteni az emberiséget, ám nem ismeri fel, hogy az elme ezen küzdelme hiábavaló, mert önmagában az anyagi szinten nem létezhet megváltás (ez a technológiai civilizáció zsákutcája). Miközben kedvenc tudásanyagával elvonul a megismerés elefántcsont tornyába, ott önző módon „a fejébe zárkózik”, és teljesen függetlenné próbál válni, végtelenül elmagányosodik. Továbbra is hárít mindenféle lelki kötöttséget, hiszen meggyőződése, hogy az érzelmek visszahúzzák és fogva tartják őt. Megfeledkezik róla, hogy éppen azokat a természetes emberi mechanizmusokat iktatja ki az életéből, amiknek megélésére titkon nagyon is vágyik.

Lélekmentő reformer

A Vízöntő a legfelső szintre megérkezve az emberiségért élő tanítóvá válik, aki már lemondott az egyéni boldogulásról és egoista vágyairól, így teljesen felszabadult. Mivel nagymértékben felül emelkedett az anyagi egzisztencia korlátain, madártávlatból jól átlátja, hogy az emberiség kábán tévelyeg a létezés útvesztőiben, és vakon keresgél a lexikális tudás mentális labirintusában. Ennek hatására már nemcsak magasztos eszményeket követ és humánus ideológiákat próbál átadni az embereknek, hanem Prometheusként fel is áldozza magát azért, hogy általa embertársai megértsék a valódi újjászületés lényegét.

Oneiros Seditiosus magiszter

Oneiros Seditiosus magiszter útonállók között nőtt fel. Apja a Vándorsólymok vezére volt, anyja pedig egy jódmódú polgári család egyetlen leánya, akit a szülei arra kényszerítettek, hogy a szégyen elkerülése érdekében hagyja el törvénytelen gyermekét. Otloros Seditiosus azonban büszkén vállalta fiát, és mindenre megtanította, amit csak tudott.

Kép: Pixabay, ImaArtist

Oneiros nagyszerű tanítványnak bizonyult, és mindent megtett, hogy hű legyen melléknevéhez, amely lázadót jelent. A Vándorsólymok csapata ugyanis nem egyszerű útonállók voltak. Mesterien bántak a karddal, olyan ügyesen közlekedtek a fákon, akár a légtornászok, és mindent megtettek azért, hogy borsot törjenek az uralkodók orra alá, akik szerintük pazarló életmódjukkal alattvalóik nyomorát okozták. Ők maguk mélységesen megvetették a vagyont, amelyet a szabadság halálának tartottak. Beérték azzal az élelemmel, vízzel és nyersanyaggal, amit az erdők adtak nekik… vagy éppen amit eltulajdonítottak azoktól, akiknek túl sok van.

A Vándorsólymok csak rövid időre vertek tanyát egy-egy helyen. Folyton úton voltak, hogy újabb és újabb nemesi udvarok népét tanítsák móresre. Általában az utaknál lesben állva fosztogattak, de időnként besurrantak egy-egy kastélyba felfrissíteni a készleteiket vagy botrányt kavarni a mulatságokon.

Egy alkalommal puszta szórakozásból támadtak rá egy követre. A fiú üzenetet vitt a szomszédos uralkodóhoz, akitől a király segítséget kért a határokat fenyegető ellenség visszaveréséhez. A futár semmiképpen sem akarta kiadni a kezéből az üzenetet. Végül a dulakodásban elesett, beverte a fejét egy kőbe, és azonnal meghalt. Oneiros elszörnyedt a történtektől. Összeszólalkozott apjával és elhagyta a Vándorsólymokat.

Segítség híján a király vereséget szenvedett, így az ellenség elfoglalta országát. Az új uralkodó első intézkedései közé tartozott, hogy könyörtelenül leszámolt az útonállókkal. Egytől-egyig kézre kerítette és fellógatta a Vándorsólymokat – Oneiros kivételével.

Az új uralkodó olyannyira véres kézzel kormányozta az országot, hogy végül a Kianit Szövetség harcosainak kellett közbe avatkozniuk. Oneiros végre úgy érezte, újra értelme van az életének, amikor egyszer csak feltűntek előtte az álmaiban már többször látott, vörös köpenyes- páncélos alakok. Elvezette a harcosokat a szomszédos országba, amelynek királya elég katonát küldött ahhoz, hogy egy ravaszul kitervelt hadi csel segítségével letaszítsák a zsarnokot. Oneiros maga is a katonák soraiban harcolt. Így tehát első küldetését rendhagyó módon még azelőtt vitte véghez, hogy egyetlen napot is végig csinált volna a kiképzéséből. Erős igazságérzetének, a szabad akarat iránt való tiszteletének, éles eszének és a párhuzamos világok labirintusában való remek tájékozódási képességének köszönhetően pedig később kiérdemelte a mesteri címet is.

Forrás: Chiron Astrologos

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

A harmadik földjegy a Bak. A Nyilashoz hasonlóan ezt a minőséget is csábítja a hierarchia újabb és újabb lépcsőfokainak megmászása. Ám a Bakot a spiritualitás és az elvont igazságok helyett sokkal inkább a munka és a karrier gyakorlatközpontú világában megszerezhető...

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben IX. – Pap

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben IX. – Pap

A tüzes jegyek sorát a Nyilas zárja. A melankolikus, folyton a mélységet kutató, lényeglátó Skorpióval ellentétben ez a minőség teljesen másként, csak felfelé tekintve és a magasabb igazságokat keresve szemléli a világot. Lucius Sensus magiszter, a filozófia mestere...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük