Oldal kiválasztása

A Bábeli zűrzavar mágikus feloldása

1 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2020.12.15.

Ha egy rendbe annyiféle létsíkról érkeznek a tanítványok, mint a Kianit Szövetségbe, garantálható a bábeli zűrzavar. Meg kellene tanulniuk egy közös nyelv alapjait, még mielőtt megkezdik a kiképzésüket. Már ez is beletelne némi időbe, ám abba, hogy a tudatásukat olyan tökéletesre csiszolják, ami már alkalmas a közös filozófia elsajátítására, valószínűleg beleőszülnének. Cselekményvezetés szempontjából sem lett volna túlságosan szerencsés választás ilyen módon kezelni a nyelvkérdést. Belevittem tehát némi misztikumot, hogy áthidaljam a kézenfekvő problémát.

Fotó: Unsplash, Mark Rasmuson

Kollektív Szellem

A Kianit Szövetség tagjai már a születésük óta kapcsolatban állnak egymással. Egyfajta Kollektív Szellem járja át mindannyiukat, amely lehetővé teszi, hogy megértsék a társaikat. Ennek köszönhetően ha egymás között beszélnek, mindenki a saját anyanyelvén hallja azt, amit a többiek mondanak.

Bűbáj az egység megteremtéséért

A főhadiszálláson persze nem csak a rendtagok élnek, hanem segítőik és különböző varázslények is. Biztosan eredményezne jó néhány bonyodalmat, ha a földművesek vagy a kovácsok nem értenék egymást. Így tehát annak érdekében, hogy az alvó emberek és a varázslények is képesek legyenek kommunikálni azokkal, akik más nyelvet beszélnek mint ők, Silvanus magiszter Uniuná bűbájt bocsátott Roanaa szigetére. Ez a fajta mágia ugyanolyan a hatással bír, mint a Kollektív Szellem ereje, ám térben kizárólag a főhadiszállásra korlátozódik.

Fotó: Pixabay, Stefan Keller

Írott szavak

Sok férfi és nő írástudatlanul kerül a Kianit Szövetségbe. A korábbi életükben nem volt szükségük erre a készségre, így nem tudnak róla, hogy az ott szunnyad bennük. A bennük lappangó tudás felébresztésében Balthamos Levitas magisztra, a különböző nyelvek mestere segít az írástudatlan tanítványoknak azzal, hogy néhány külön órát ad nekik a tanulmányaik megkezdése előtt. Bár ezek az alkalmak nagyrészt úgy zajlanak, mint a szokványos olvasás és írás órák, sokkal gyorsabb az előrelépés. Mivel Balthamos magisztra csak arra igyekszik rávezetni a tanítványait, hogy visszaemlékezzenek egy már bennük lévő tudásra, néhány hét alatt megtörténik az áttörés és a felzárkózás a többiekhez. Ez alatt az idő alatt a mesterek kizárólag gyakorlati oktatást folytatnak, mindenféle írott anyag nélkül. A könyvekre pedig szintén hat az Uniuná bűbáj, így a meglévő készségek felébresztése után mindenki megérti azokat.

Fotó: Unsplash, Aaron Burden

A szigeten túl

Roanaa szigetén belül sikerült tehát mágiával elejét venni a zűrzavarnak, amit a sok különféle nyelv okozhatott volna. Ennél fogósabb kérdés azonban az, hogy hogyan kommunikálnak a rendtagok azokkal, akikkel a küldetéseik teljesítése során más létsíkokon találkoznak. Ennek a nehézségnek a leküzdésében is segítséget nyújthat a varázslat, de a rendtagok már nem támaszkodhatnak csak mágikus eszközökre. Balthamos magisztra így magyarázza el tanítványainak a nyelvtanulás szerepét a Boszorkányúr-sorozat első részében:

Minél közelebb helyezkedik el egymáshoz két világ, annál inkább hasonlít a két nyelv. Lehetséges, hogy csak apró különbségek vannak köztük, sőt az is, hogy teljesen egyformák, még ha a két létsík története különbözik is. Minden nyelv a hangzására legjellemzőbb tulajdonságról kapta a nevét. Van amelyik Engedelmes, Befogadó, Rejtélyes, Lángoló, Zabolátlan, Angyali, Mértékadó. Valóban lehetetlen mindegyiket elsajátítani. Még a felfedezőink is évekig tanulnak, hogy csupán néhány nyelvet tökéletesen beszéljenek. A Kristály Torony egyik termében őrizzük a Fhyrantha tekercseket. Ezek tartalmazzák a szükséges varázslatokat, amelyek felfedik a küldetésére induló varázslónő vagy mágus elméjében az éppen szükséges nyelvet. A Fhyranthia mágiának azonban megvannak a maga határai, így mindenképpen bele kell fognunk a hagyományos nyelvtanulásba.

Mik a Fhyranthia mágia korlátai?

A tudás, amit ilyen módon nyer valaki, sokkal kevéssé lesz szilárd, mint amit a Kollektív Szemmel vagy az Uniuná bűbáj biztosít. Egy tekercset a legtöbb esetben egyszerre csak egy ember használhat. Így azon a küldetések esetében, amelyeken többen vesznek részt, mint ahány Fhyranthia tekercs a Kristály Toronyban fellelhető, rendkívül nagy az egymásra utaltság. Emellett ha a tekercs használója túlságosan zaklatott, kavargó érzelmei korlátozhatják a Fhyranthia mágia működését.

Iratkozz fel hírlevélre!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Hasonló bejegyzések

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben XI. – Bölcs Bolond

A levegő jegyek sorát a Vízöntő zárja. Közös vonásuk a Bakkal, hogy mindketten sok időt töltenek a fejükben, a gondolataik erődítményébe zárkózva. Ám a konzervatív, tekintélytisztelő Bakkal ellentétben a Vízöntő igazi forradalmár. Ezt a fejlődési utat járta be Oneiros Seditiosus magiszter, a térkapunyitás és az idegen létsíkok mestere is.

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben X. – Remete

A harmadik földjegy a Bak. A Nyilashoz hasonlóan ezt a minőséget is csábítja a hierarchia újabb és újabb lépcsőfokainak megmászása. Ám a Bakot a spiritualitás és az elvont igazságok helyett sokkal inkább a munka és a karrier gyakorlatközpontú világában megszerezhető...

1 hozzászólás

  1. Kalinora Lindtzer

    Wow…

    Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük