Oldal kiválasztása

Vess véget a disztópiának!

1 hozzászólás

Írta: Nora Halliwell

2020.10.25.

A legelső blogcikkemben azt a létsíkot mutattam be, ahol a Kianit Szövetség főhadiszállása található. Roanaa szigetét igazán gyönyörű és különleges világnak, már-már utópiának képzeltem el. De vajon mi a helyzet akkor, amikor az ember ennek a szöges ellentétében kénytelen élni? Vessünk egy pillantást most arra a kifejezetten disztópia jellegű világra, ahol a történet kezdetét veszi, és ahonnan főhősnőnk, Kyra származik!

Unsplash: Chris Tagupa

Képzeljetek el egy közösséget, amelynek tagjai a lehető legpuritánabb körülmények között élnek! Nem csupán lemondanak a felesleges fényűzésről, hogy természetközelibb életet éljenek. Szürke rongyokban járnak, alig vesznek ételt magukhoz, egyforma házaikban csak a legalapvetőbb és legkényelmetlenebb bútorok és használati tárgyak találhatóak meg. Az életük kizárólag végtelen robotolásból áll nagyjából negyvenéves korukig, amikor is teljesen legyengülve kérik a halálukat. Ami pedig a legrosszabb, képtelenek arra, hogy álmodjanak vagy érzéseket éljenek át. Hogy miért? Egyszerűen ez a mintázat ivódott beléjük már születésük percétől fogva, és soha senkinek sem jutott eszébe, hogy megkérdőjelezze.

Két ember van csupán, akik kivételt jelentenek. Az egyik természetesen Kyra, aki kezdettől fogva birtokában van a fent említett, a Falut benépesítő kolónia tagjai által feleslegesnek tartott gyári hibáknak. A másik a Custodis Animarum nevű rejtélyes, idős férfi, akire egyszerre tekintenek félelemmel és megvetéssel. Hogy miért éppen ők ketten azok, akik kiszakadhattak ebből a végtelen sziszifuszi körforgásból? Erre csak jóval később, a Boszorkányúr-sorozat egyik következő részében derül majd fény. Rá is térnék most egy másik kérdésre, ami ezt a sivár világot megalkotva merült fel bennem.

Mitől válik egy világ disztópiává a szemünkben?

A disztópia szó jelentését nem nehéz meghatározni. Mindenki számára egyértelmű, hogy egy a jelenleginél rosszabb világ képét lefestő elképzelésről van szó. De vajon hogyan látja azt a bizonyos másik világot az, aki beleszületett? Számára nyilván ez a természetes állapot, és fel sem merül benne, hogy bármiféle gond lenne vele. A kolónia tagjai is elégedettek az ő szürke életükkel. Csupán akkor mutatják a harag érzésének az utánzatát, amikor porszem kerül a gépezetbe, és azt látják, hogy a megszokott, biztonságos kis világuk veszélybe került.

Pixabay, Gerd Altmann

Valószínűleg külső szemlélőként szánalomra méltónak és abszurdnak tartjuk a Falu életét. Ugyanakkor kellő tudatosság nélkül a mi életünk is éppen ilyenné válhat. A legegyenesebb út ebbe az állapotba a közönyön keresztül vezet. Amikor hagyjuk, hogy a hétköznapok szürkesége bedaráljon minket, nem törődve a testünk és lelkünk szükségleteivel, a szeretteinkkel, vagy általában az embertársainkkal, egy kicsit mindig disztopikusabbá válik a világunk.

Ahogy a közöny és a nemtörődömség a legbiztosabb út ahhoz, hogy az életünk kolónia-szürkévé fakuljon, úgy a szeretet és a lelkesedés jelentik a kiutat ebből az állapotból. Először is szeretnünk kell magunkat annyira, hogy fel merjük tenni a kérdést: valóban a saját életemet élem-e? Ha a kérdésre a válasz nem, valószínűleg ideje változtatnunk néhány dolgon. Kell valami, ami motivál minket arra, hogy reggel felkeljünk. Lehet ez a hivatásunk, az otthonteremtés a családunknak vagy akár egy hobbi, amit szívvel-lélekkel csinálunk.

Így máris könnyebb felülemelkedni az olyan érzéseken, amik lehúznak minket, ha hosszú távon velünk maradnak. Emellett könnyebben találunk vissza a belső egyensúlyunkhoz, ha kibillenünk belőle. Ha pedig bennünk béke van, mások felé is nyitottabb szívvel tudunk fordulni, ráadásul a rajtunk kívül álló nehézségekkel is hatékonyabban tudunk megbirkózni. Így még akkor is élhetővé és csodálatossá tehetjük a saját világunkat, ha a külső körülmények egyre inkább egy Orwell-regényre kezdenek emlékeztetni.

Unsplash: Rudy Issa

Mindez persze sok gyakorlást és belső munkát igényel. De mindenképpen megéri kísérletezni némi belső muníció kifejlesztésével, ugyanis csak nyerhetünk vele. Sok sikert kívánok hát hozzá mindenkinek!

Tetszett a cikk? Ha szeretnél még hasonlókat olvasni, iratkozz fel hírlevélre! A feliratkozáshoz el kell fogadnod az adatkezelési tájékoztatót!

Kategóriák

RSS Nora Halliwell

 • Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben II. – Szerető 2021.04.13.
  A tüzes Kos után a Bikával folytatódik a Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben cikksorozat. Vajon milyen fejlődési cikluson kell keresztülmennie ennek a nyugodt, két lábbal a földön járó csillagjegynek, hogy az ösztönös szinttől az éntudatos szinten át a spirituális szintig juthasson? Hogyan boldogult mindezzel Septimo Voluptas magiszter? A Bika az első a földjegyek sorában. A […]
  Nora Halliwell
 • Baranta – Éljen az ősi magyar harci virtus! 2021.04.06.
  Ezen a héten egy olyan harcművészetet mutatok be Nektek, ami nem egy mesterhez és a filozófiájához, hanem egy népi kultúrához, méghozzá a miénkhez kötődik. A baranta igazi hungarikum, amely a IX. és XX. század között élt magyarság fegyveres és puszta kezes technikáira épül. Ez a tradicionális harcművészet eredetileg a magyarság olyan szabad jogállású tagjaitól származik, […]
  Nora Halliwell
 • Hogyan gyógyítanak a Salutarisok? 2021.03.30.
  Ha olvastátok a cikkeket a négy család tagjairól, és a hozzájuk kapcsolódó őselemekről, talán beindult a fantáziátok, és elkezdtetek töprengeni, hogyan is nézhet ki egész pontosan a kiképzésük. Ez a téma különösen érdekes a gyógyítók esetében, akik rendkívül szerteágazó ismereteket sajátítanak el. A Salutaris család vezetője Septimo Voluptas magiszter, ám különös módon mégsem ő, hanem […]
  Nora Halliwell

Hasonló bejegyzések

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben II. – Szerető

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben II. – Szerető

A tüzes Kos után a Bikával folytatódik a Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben cikksorozat. Vajon milyen fejlődési cikluson kell keresztülmennie ennek a nyugodt, két lábbal a földön járó csillagjegynek, hogy az ösztönös szinttől az éntudatos szinten át a...

Hogyan gyógyítanak a Salutarisok?

Hogyan gyógyítanak a Salutarisok?

Ha olvastátok a cikkeket a négy család tagjairól, és a hozzájuk kapcsolódó őselemekről, talán beindult a fantáziátok, és elkezdtetek töprengeni, hogyan is nézhet ki egész pontosan a kiképzésük. Ez a téma különösen érdekes a gyógyítók esetében, akik rendkívül...

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben II. – Szerető

Mesteri archetípusok a Kianit Szövetségben I. – Harcos

Ezen a héten új témát indítok el a Misztériumok Roanna szigetén-rovaton belül. A tizenkét asztrológiai archetípust fogom bemutatni, amit a Kianit Szövetség mesterei is megtestesítenek, és az adott minőséghez kapcsolódó fejlődési folyamatot. Ez az út az ösztönös...

1 hozzászólás

 1. Németh Ágnes

  Igen, imádok kiszakadni!
  Köszönöm az Élményt!

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük